Правителството разхлаби мерките за бизнеса и в часност заведенията, но как виждат това от бранша?

Заведенията с градини и тераси ще бъдат отворени. Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени. Масите трябва да имат разстяние помежду си от минимум 2,5 м., а на тях могат да сядат само до 4 човека. В обектите трябва да има дезинфектанти, а персоналът – да се движи задължително с маски на лицето. Освен това, след посетителите трябва да се извършва щателна дезинфекция.

„Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса“, посочи Ричърд Алибегов, председател на УС на Българска асоциация на заведенията пред Нова тв.

Той обясни, че разходи се правят въз основа на приходи, а те пък – въз основа на капацитета. По принцип заведението на Алибегов е с капацитет 600 места, в момента той ще може да ползва само 50. Разходите му обаче няма да се променят. Преди кризата броят на персонала му е 150 човека. Ако заведението стартира, на работа ще се върнат 25 човека.

„Целият персонал излезе в неплатен отпуск. Не се възползвахме от мярката 60/40, тъй като тази мярка не я припознахме за нашия бранш. За това бяхме длъжни да пуснем целия персонал в неплатен отпуск“, обясни той. Според него не е проблем в заведенията да се организира нова подредба за няколко дни, но много от ресторантьорите няма да отворят заведенията си, тъй като това ще доведе до хаос, смята Алибегов.

От Българската асоциация на ресторантьорите ще се срещнат днес с представители на Министерство на туризма, за да представят своите опасения и тревоги относно мярката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук