Гражданите, които трябва да бъдат поставени под карантина, да бъдат уведомявани за това с СМС. Причината е, че столичното РЗИ има проблем с разнасянето на предписания за карантина на контактните лица. Проблемът билосновно кадрови.

„Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване, определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация”, обясни д-р Илонка Маева, която ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция.

Информацията за болни и контактни достига и до личните лекари. След като предписанията бъдат подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. Те обаче са хиляди.

„16 екипа се занимават с това, но се получава изоставане”, обясни д-р Маева по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Проведен е разговор с Информационни системи и ще бъде направено предложение за промени, за да може информацията за карантината да стига до контактния навреме.

„Предлагаме да се изпраща кратък SMS на лицето, което се карантинира. Очакваме отговор от министерството”, обясни д-р Маева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here