Учените са успели да използват противогрипно лекарство, за да блокират предаването на коронавирус. Изследователите говорят за „пробив“.

Това ни съобщават от infranken.de в подробна статия с видео материал.

  1. Изследователите са открили потенциално лекарство срещу
  2. коронавируса на SARS-CoV-2.
    Активната съставка може да блокира предаването на Covid-19 само 24 часа след приема.
    По този начин вътрешната карантина ще бъде значително съкратена.
    Учените говорят за „пробив“.
    Вече не е необходима ваксинация?

Лекарството може значително да ограничи процеса на заразяване: Броят на случаите на корона продължава да нараства. Въпреки че ваксината от компанията ‘Biontech’ трябва да бъде одобрена в Европа в края на тази година, може да се очаква Covid-19 да зарази десетки хиляди през новата година.

Но сега изследователите предоставят малък лъч надежда: В Америка е открито лекарство против грип, което трябва да спре предаването на вируса.

Експериментите с животни показват първоначален успех
‘MK-4482 / EIDD-2801’ или ‘Molnupiravir’ – това е името на лекарството, за което ученият Ричард Племпер и неговите колеги говорят в списанието Nature Microbiology.

‘Molnupiravir’ първоначално трябваше да бъде разработен като противогрипно лекарство, се казва в изследването. Но след пандемията на короната изследователите от Университета на Джорджия променят целите си и се опитват да разработят активна съставка срещу Covid-19.

Разпространението на коронавируса при хората се ‘симулира’ с помощта на порове. Действието върху животните било като при млади хора при разпространението на вируса.

„Ние вярваме, че поровете са подходящ модел на предаване, тъй като разпространяват лесно SARS-CoV-2, но обикновено не развиват сериозно заболяване“, обяснява д-р Робърт Кокс, също част от изследователския екип.

Някои заразени порове получиха активната съставка ‘MK-4482 / EIDD-2801’ и впоследствие бяха заключени в същата клетка заедно с незаразените животни. И лекарството имаше ефект: ‘Molnupiravir’ успя да предотврати заразяването на дори един друг здрав пор с Sars-CoV-2. В групата на плацебо обаче всички животни са заразени, според доклада от изследването.

Грипно лекарство срещу корона: лекарството може да бъде пробив
От експериментите си с животни учените стигнаха до заключението, че приемането на „молнупиравир“ в рамките на 24 часа може напълно да блокира предаването на коронавируса. Това го прави първото „орално достъпно лекарство, което бързо блокира предаването на Sars-CoV-2“, каза Плембър.

По отношение на успешните си резултати, Държавният университет в Джорджия вече говори за пробив. Лекарството е ‘силен кандидат’ за съдържанието на вируса и има способността да ‘промени играта’.

Лекарството от корона: три предимства на ‘Molnupiravir’
Според изследването ‘MK-4482 / EIDD-2801’ ще има три основни предимства:

Активната съставка може да инхибира прогресирането на сериозни заболявания.
Фазите на заразяване и карантинното време могат да бъдат съкратени.
Веригите от инфекции при локални огнища могат да бъдат скъсани по-лесно.
Следователно „Molnupiravir“ би бил много мощно лекарство срещу Sars-CoV-2 – и би могло да помогне за намаляване на бързо нарастващия в момента брой случаи в Германия. Франконията също е силно засегната.

Странични ефекти при хората
Ако лекарството действа по същия начин при хората, пациентите с Covid-19 вече няма да бъдат заразни само 24 часа след приема на ‘MK-4482 / EIDD-2801’. ‘Ако данните, базирани на порове за инхибиране на предаването на SARS-CoV-2, се потвърдят и при хората, тогава пациентите с Covid-19 могат да станат неинфекциозни само 24 до 48 часа след започване на пероралния прием на молнупиравир’, пише Cox И неговия екип.

Тъй като досега ‘Molnupiravir’ е тестван само върху животни, все още не може да бъде направена преценка относно възможните нежелани реакции, продължителността на ефекта и продължителността на лечението. Критиците на активната съставка твърдят, че лечението с лекарството ще доведе до промени в генетичния състав.

Учените отхвърлиха критиките. В момента фармацевтичната компания ‘Merck’ провежда клинично проучване с около 1300 тествани субекта. Резултатите се очакват догодина. След това също ще бъде показано дали лекарството може да бъде алтернатива на короналната ваксинация. В Бавария хората трябва да бъдат лекувани с активната съставка в общо 99 центъра за ваксинация.

Снимка на символ: Каталог на мисли / unsplash.com

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here