Справяме се много добре с COVID-пандемията, коментира в сутрешния блок на БНТ началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той коментира, че успехът в други европейски страни не е такъв, защото не са спрени децата от училище. По думите му, именно това е помогнало за намаляване на заболеваемостта в страната.

Мутафчийски обясни, че независимо, че децата не боледуват от COVID-19, те са заразоносители.

Ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че изобщо у нас не се коментира да има пълно затваряне, защото частичното затваряне на ученици, молове, ресторанти и нощни заведения е показало успех.

Във връзка с предстоящите избори, Мутафчийски обясни, че от него лично не се очаква нещо, защото е генерал. Той отказа категорично да коментира темата и само поясни, че не е нужно да се открива топлата вода. 

Шефът на ВМА напомни, че след 13 май и края на извънредното положение цялата отговорност е на министъра на здравеопазването, а НОЩ е само консултативен орган.

Ген. Мутафчийски коментира, че до 2-3 месеца може би в страната ни ще се заговори усилено за масова ваксинация, а такава ще бъде достигната в средата на лятото. 

Относно положението в болниците, той разкри, че вече то е добро и затова може болниците да се ограничат до 20%-25% от леглата им да бъдат за COVID болни.

На въпрос правилно ли е впечатлението, че всички искат да се лекуват във ВМА, ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че това е факт и поясни, че пациент никога не е връщан, освен ако няма свободно легло. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here