Скритата смъртност в Пловдив за 2020: Близо 1000 души са починали необяснимо?

С над 100% се разминават официалните данни за увеличена смъртност към обявените ковид-19 жертви

Пълни данни за смъртността през 2020 година отварят един сериозен разговор за това колко е реалната смъртност от COVID-19. За 2020 година в България са починали общо 121 249 души. През последните седмици коефициентът на обща смъртност достига рекордните 35‰ (промили) или 35 на 1000 души.

От друга страна през 2019 година са починали общо 105 958 души у нас или с 15291 по-малко от тази година. Около 7604 са хората починали с COVID-19 според официалната статистика. Дори да не сте математици на всички вече е направило впечатление, че това представлява по-малко от половината от грандиозното увеличение на починалите през 2020. В задачата се пита как, от какво и защо са починали останалите 7687 души.

За момента има няколко работни хипотези за тази скрита смъртност. На първо място вероятно има починали, разболели се от коронавирус, но не потърсили медицинска помощ, т.е. недиагностицирани. На второ място стои проблемът с хронично болните, за които медицинското обслужване тази година бе далеч по-сложно, рисково, а понякога и дори невъзможно. Стотици планови операции бяха отложени, прегледи и консултации – също. Проблем имаше с хората не хемодиализа, онкоболните и въобще всички онези рискови групи на хора с тежки придружаващи заболявания, които имат нужда от терапия и постоянно посещение на болници. Не на последно място са факт и смъртни случаи на хора, непотърсили лекарска помощ заради риска от по-сериозни заболявания в медицинските заведения, а понякога и поради липса на свободни линейки, прехвърляне от заведение в заведение или липса на легла. Въпреки вече очертаните многобройни причини, броят на скритата смъртност е повече от смущаващ.

Редица въпроси поставя и разбивката на смъртността по области. В област Пловдив през 2020 са починали 11 292 души, а през 2019 са били 9610. Така увеличението на смъртните случаи за година е 1682 души. Няма обаче все още изготвена статистика за това колко са официално регистрираните жертви с ковид-19 по области. За да оценим приблизително броят на скритата смъртност в Пловдив, ние приложихме прост метод за евентуално разпределение на случаите. Заразените у нас по официални данни са вече над 200 хиляди души, като от тях 9% са регистрирани в област Пловдив. 9% са и починалите в Пловдив на база общия брой починали в страната. Ако приложим модела към общия брой на починалите от коронавирус в страната излиза че в областта с новото заболяване са починали приблизително около 684 души. Или малко под 1000 е скритата смъртност за област Пловдив. И вероятно тези хора са намерили смъртта си в една от горните хипотези.

През първите няколко седмици на 2020 смъртността е значително по-ниска от тази през 2019, а пред последните три месеца на годината тя скача двойно. 

Тепърва ще се правят подобни анализи за всяка една страна в Европейския съюз, където също не липсва „феноменът“ скрита смъртност. Още през декември месец министъра на здравеопазването Костадин Ангелов пък обеща да бъде направен детайлен разчет по населени места и области, който да представи точни данни за регистрираните смъртни случаи – общо и с ковид-19, а след това на негова база да се търсят причините за разминаването.

Ето и данните: 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here