Мразят ни, защото сме им оставили най-стабилната държава през последните години. И с кризата с коронавируса се справихме.

Защо не приемат отговорност за Щаба, а веднага се хвърлиха за Изборния кодекс? Това са безотговорни хора с никакъв опит. Това коментира днес премиерът в оставка Бойко Борисов в живо включване от дома си тази сутрин.

Поводът за изказването му е решението на ГЕРБ-СДС след като Демократична България и Има такъв народ (ИТН) отказаха разговори за съставяне на правителство. Борисов не скри разочарованието си, че се пренебрегва победата на ГЕРБ и волята на народа.

„Народът е казал: „Да, много направихте, но и много трябва. И понеже много време бяхте безконтролни, ще ви сложим тези да ви контролират“. Това е моят прочит на изборите“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Премиерът в оставка обяви, че не очаква ИТН и партиите от протеста да направят правителство.

„Те не могат да направят правителство, защото ще се види кой стои зад тях“, отбеляза той.

Борисов се възмути от приоритетите, на които са заложили новите в парламента. Той смята, че „адвокатите на мутрите гласуват“ в парламента. По думите му е възмутително и решението освен главния прокурор на изслушване в парламента да бъдат привиквани и върховните съдии. 

„Веднага се хвърлиха върху лобистките поправки. Не ги интересува План за възстановяване“, подчерта Борисов.

„Те искат да има мъгла, за да седят под сенките, да лъжат, да подвеждат и след два месеца на избори отново ще се озовем пред същата ситуация. И пак ли няма да носят отговорност“, добави още той.

Борисов допуска вариант ГЕРБ да бъде и втора политическа сила на евентуални предсрочни избори. 

И очаквано след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решено мандатът за съставяне на правителство да бъде върнат на държавния глава. ГЕРБ-СДС няма дори да предложи състава за кабинет в парламента.

„Хората очакват от нас да вкараме правителството в парламента, но при това надменно отношение, съжалявам, че тези хора не са се събличали по физическо – петият, шестият в класирането да обяснява на победителите как са победени… Те имат 4%, ние 26%. И да говориш като ментор, че хората били избрали новото. Народът каза – ГЕРБ трябва да е в управлението и второ – ГЕРБ да бъде контролирана. Народът не ни е казал ето, отивайте да управлявате“, анализира още Борисов.

И на финала на включването си във фейсбук заръча на своите: Връщайте! 

Номинираният от ПГ на ПП ГЕРБ за министър-председател Даниел Митов ще върне мандата за съставяне на кабинет в 10:30 часа днес в президентството. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here