И частните пенсионни дружества настояха Комисията за финансов надзор (КФН) да провери фирма „Градус“ след разкритията на агробизнесменът Светослав Илчовски в т.нар. Комисия за ревизия, изнесени преди дни. Това става ясно от позиция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Посочва се, че седем пенсионно-осигурителни дружества са инвестирали общо 46 млн лева, представляваща 0.28% от активите на управляваните от тях пенсионни фондове към дата 31.12.2020 г.

„Следим развитието на ситуацията, породена от изказванията на г-н Илчовски. По-голямата част от тях касаят теми и лица, които нямат общо с пенсионно – осигурителната дейност в страната и поради това пенсионно-осигурителните дружества нямат право да вземат отношение, но частта от тях, които касаят първичното публично предлагане на акции на „Градус“ АД от 2018 г. представлява сериозен интерес за нас и нашите клиенти“, се посочва в позицията.

От БАДДПО уточняват, че пенсионно-осигурителните дружества са готови да извършат и вътрешна проверка, но без конкретна насока тя би била неефективна.

„При установяване на злоупотреба, пенсионно-осигурителните дружества ще предприемат всички възможни действия за защита на интересите на техните клиенти. Това важи както при злоупотреба при първичното предлагане на акции на „Градус“ АД и неговата дейност като публично дружество, така и при публично разпространяване на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа за акциите и така да влияе негативно на тяхната цена. В тази връзка БАДДПО ще настоява пред Комисията за финансов надзор да извърши необходимите проверки и да упражни своите функции и правомощия с цел защита на интересите на инвеститорите и осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари съгласно чл. 11 от Закона за комисията за финансов надзор. Всякакви действия ще бъдат съобразени и с резултатите от проверките, извършени от институциите, заети със случая“, уточняват още от асоциацията.

Отговорът на шефа на „Градус“ в комисията за ревизия относно твърденията на Илчовски може да чуете в това видео:

Previous articleВтори бизнесмен с разкрития за рекет
Next articleДоц. Ат. Мангъров: Данните за Индия са изключително манипулативни

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here