Ето какво сподели доц. Мангъров за сайта novini.bg, относно кризата с вируса в Индия.

Има ли хуманитарна катастрофа в Индия или пък става въпрос за медийна преекспонация на трагедията с К-19 там?  Трябва ли да има Национален оперативен щаб у нас занапред и как досега е била организирана борбата по време на епидемии? Затихва ли коварната зараза по нашите географски ширини и какво да правим занапред? Защитени ли са пациентите, които си поставиха първа доза ваксини АстраЗенека, а втори на други производители? По тези теми си говорим с доц. Атанас Мангъров, който е началник на обособената „Ковид клиника“ в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София – Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести. Той е специалистът с различното мнение, а в демокрацията то трябва да се чува, за могат хората да си направят информиран избор.

сн. Национална асоциация на работещите в СМП – фейсбук

Смятам, че информацията, която тече у нас и по света относно развитието на К-19 в Индия е отново голяма манипулация. В Индия има 1 милиард и 400 милиона души население. 400 000 заразени на ден там, ако ги съотнесете към нашенските размери и брой население от 7 млн.човека, то това прави около 2000 души да са болни. Знаете, че при нас, съобразено с нашенските мащаби вече сме имали по повече заразени. Трябва да се прилага простото тройно правило при сметките за броя на заразените. Така че, според мен, в Индия заразените не са чак толкова много. Обаче не можем да си затваряме очите пред факта, че там нямат добра здравна система, която да е лесно достъпна за хората, поради което те така масово измират. Също така е знайно за битовите условия, в които живеят повечето индийци и за техните хигиенни навици.

Аз лично смятам, че данните за Индия се представят изключително манипулативно.

У нас в момента пандемията е в затишие. Примерно в нашата специализирана болница на един етаж имаме 18 болни, а на другия 21, а днес ще изпишем по 4-5 души и ще станат още по-малко.
В България в болниците имаме 18 000 болнични легла, които са оборудвани с кислородни апарати. В най-тежкият момент ние имахме около 10 000 хоспитализирани болни като не всички се нуждаеха от кислород.
Следващото правителство ще решава дали да назначава нов НОЩ, а кога ще стане това не мога да кажа. Според мен обаче

НОЩ нанесе повече вреди, отколкото ползи.

У нас винаги сме имали много добра държавна система за овладяването на епидемии като тази от морбили, от свински грип и т.н. Никога преди не сме имали подобни структури като НОЩ, на се справяхме. Не са ни нужни органи, ръководени от хирурзи, микробиолози и тем подобни специалисти, които да борят въздушно капкова инфекция.
Много е важно хората да се върнат час по скоро към нормалния си начин на живот. Всички тези локдауни, затваряния, отваряния и прочее мерки не дават абсолютно никакви резултати. Видя се, че там, където мерките бяха най-строги, имаше най-много заразени и пострадали. Хората трябва да се опитат да се отърсят, да се преборят със страховете, които им бяха насаждани повече от година. Да си мият ръцете, което те и без друго трябва да правят, а онези, които имат хронични, придружаващи заболявания, да се пазят, да не посещават затворени помещения с много хора. Който иска да се ваксинира, нека да го направи.
Не разбирам истерията по границата ни с Гърция и изискването на влизане и на излизане на тестове. Двете държави сме членове на ЕС, но всяка от двете страни гледа на другата като на източник на зараза.

Не разбирам този тормоз, който се упражнява върху хората.

Мерките и в двете страни са почти идентични. Нито ние, нито те са Индия. Подобно отношение е в противоречие на принципите, заради които беше създаден ЕС.
Също така държа да уточня, че заменянето на втората доза ваксини вместо „АстраЗенека“, с други, не почива на никакви научни, медицински доказателства и основания. Такива няма. Има зрителни заключения. Смятате ли, че този, който е получил първа доза от „АстраЗенека“, а втора от „Пфайзер“, „Модерна“ и др. е защитен? Не е. Това са свободни съчинения по тема „Имунология“.

Previous articleРеакция и от частните пенсионни дружества след разкритията на Илчовски
Next articleАрестуваха бившия шеф на КАТ-София – Тенчо Тенев

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here