БЪРЗИ КРЕДИТИ ПО БЪЛГАРСКИ

Според съда лихвите и таксите, които се начисляват от дружествата, са незаконни и противоречат на „морала и добрите нрави”, предава NOVA.

Със запор на пенсиите и общо 200 лева на месец. Така живеят Ана и съпругът й. Последният бърз кредит, който теглят, е в размер на 700 лева. С лихвата – 839.

Внесла съм 830. И сега искали някакви фантастични суми за лихви. Аз съм надвнесла и ще ми искаш толкова много пари, от къде ще ги взема? Не мога и да работя”, споделя Ана Недева.

Оказало се, че дължат не 839 лева, а над 2000. Адвокатът на семейството разяснява защо.  „Има така наречената такса кредит у дома, която такса, при положение, че кредитът е в размер на 700 лева, е 536 лева”, разяснява Мария Янева, адвокат на семейство Недеви.

И още – неустойка в размер на над 600 лева заради липса на банкова гаранция и по 9 лева на ден, ако не започне доброволно изплащане.

Запорът на пенсиите на семейство Недеви дошъл след стар кредит, който не успели да погасят изцяло. За да свържат двата края, теглили често по 700 лева. Заради непосилните лихви и такси, този път потърсили адвокат.

БЪРЗИ КРЕДИТИ ПО БЪЛГАРСКИ
БЪРЗИ КРЕДИТИ ПО БЪЛГАРСКИ

„Съдът ясно и непротиворечиво постановява в  съдебните си актове , че това са нищожни клаузи, те противоречат на морала и добрите нрави и съответно сумите не са дължими”, посочва адвокат Янева.

Все още обаче дължат над 5000 лева от стари кредити. Ако адвокатът не се беше намесил  то семейството щеше да дължи над 70 000 лева.

При омбудсманът има множество сигнали от хора, попаднали в същата ситуация като семейство Недеви.

„Имам жалби, бих казала, че са десетки. Трябва да стигнат до съд. Никакъв друг контрол не се осъществява по отношение на тези небанкови кредитни институции”, твърди Диана Ковачева, омбудсман на Република България.

Затова са предложени законодателни промени. „В Народното събрание залежават такива законопроекти. Това е един от спешните въпроси, които трябва да бъдат решени”, категорична е Ковачева.

А за Ана и мъжът й животът на кредит продължава. „Ние не живеем, ние не живеем. Да ги спрат тия бързи кредити, честно ви казвам”, споделя тя.

   Източник: onovini.eu

Previous articleСтава страшно: За 43 дни цените на храните по борсите скочили със 7,5%
Next articleСтавки На Спорт со Вечным Сном Вконтакте

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here